To historiske huse
Da Realdania By & Byg i 2014 købte de to fredede huse i Ilimanaq - missionæren og handelsmanden Poul Egedes hus og den gamle købmandsbutik, fra henholdsvis 1751 og 1778 var tanken at skabe et bæredygtigt grundlag for vækst og fremgang for bygden Ilimanaq. I 1700-tallet missionerede Egede brødrene i Grønland i sin storhedstid var bygden en blomstrende koloniby, men dens indbyggertal er efterfølgende drastisk faldet. Læs mere om Ilimanaq - kolonihistorien bag byen
Et samarbejde med 3 sideløbende projekter
Samtidig med restaureringen af de to huse har projektets øvrige to parter Qaasuitsup Kommunia og turoperatøren, World of Greenland (WOG) sat andre initiativer i gang: World of Greenland har stået for at opføre 15 bæredygtige luksus lodges, ’Ilimanaq Lodge’ og kommunen har forpligtet sig til at forbedre bygdens infrastruktur med ny kloakering og affaldshåndtering, ny vandforsyning, nye stiforløb og bedre anløbsforhold i havnen, som vil være med til at skabe nye arbejdspladser.
Byggeprojektet
I 1751 blev bestyrerboligen for missionæren Poul Egede bygget. Det var tømrermester J.C. Suhr, som byggede boligen af svære tømmerstokke i København, derefter pillede det ned, nummererede bjælkerne og sendte det over Atlanten til Grønland, nærmest som et byggesæt. I Ilimanaq blev huset så samlet igen.
I mange år rummede boligen bådes Egede-familien, handelsassistentens familie og fungerede ligeledes som kirke indtil 1908, hvor der blev bygget en rigtig kirke. I 1778 blev kolonialbutikken opført som pakhus og butik til Det Kongelige Grønlandske Handelsselskab.
Fra 1950’erne og frem til 2013 var de to huse kun blevet brugt sporadisk og de var derfor i dårlig forfatning, da Realdania Byg lavede en aftale med Grønlands Nationalmuseum om at købe de to fredede bygninger. Mange af de svære træbjælker var dog overraskende godt bevaret og kunne genanvendes i restaureringen. Respekt for de originale materialer har hele vejen igennem gennemsyret projektet og mest muligt af det originale tømmer er derfor genanvendt. F.eks. er bl.a. spektakulære detaljer i form af gamle, 1700-tals loftslærreder nænsomt pillet ned, rengjort og blevet repareret - og derefter sat op igen.
Tegnestuen Baumann og Boe-Whitehorn har stået for restaureringsprojektet. De valgte at hyre lokale håndværkere fra området, som blev klædt på til opgaven og deltog i restaureringen.
I dag lejer og driver WOG begge bygninger. Den gamle købmandsbutik fungerer som reception for Ilimanaq Lodge og på førstesalen er der indrettet møde- og konferencelokaler. I Poul Egedes gamle hus ligger nu gourmetrestauranten ’Restaurant Egede’, som serverer alle måltider i forbindelse med gæsters ophold på Ilimanaq Lodge i disse historiske lokaler.
Ilimanaq Lodge og Restaurant Egede
Ilimanaq Lodge ligger i vandkanten med direkte udsigt fra hver hytte til isfjelde og hvaler. De 15 hytter som stod klar i 2017 er ligesom bygdens historie en smuk blanding af moderne bekvemmelighed og Grønlands barske landskab. De er designet til at falde så naturligt ind i landskabet som muligt. I dette tilfælde overgås begejstringen for luksus dog af den unikke beliggenhed.
I den velrenommerede restaurant vil du opleve en gourmetoplevelse uden lige. Menuen er á la carte og består i høj grad af friske, grønlandske råvarer, der bliver indhandlet direkte af bygdens fangere og fiskere og som behandles af topprofessionelle kokke. Læs mere om Ilimanaq Lodge
Turisme og fremtiden i Ilimanaq
Med restaureringen af de to gamle historiske huse, opførslen af Ilimanaq Lodge og forbedringen af bygdens infrastruktur er der skabt nyt liv i bygden og nye jobs til flere folk her. Det har hurtigt vist sig, at Ilimanaq Lodge og restauranten tiltrækker mange turister.
I Ilimanaq vil du opleve et lille, stille sted, tæt på naturen, isbjergene og en lokal fangerkultur. Her har du fantastiske muligheder for at udforske et ægte stykke af Grønland i og omkring bygden, som udgør den perfekte base for et autentisk grønlandseventyr.
Et hædret projekt
Begge huse har stor historisk og kulturel betydning for Grønland, Diskobugten og bygden og for grønlandsk kulturarv som helhed. Området er således nu at finde på Unescos verdensarvsliste netop på grund af sin enestående natur- og kulturarv.
I 2018 blev Realdania By & Byg tildelt den fornemmes Europa Nostra-kulturarvspris for restaureringen af de to huse i Ilimanaq.
Projektet er hædret for at ”De nye funktioner i bygningerne bidrager til at skabe en økonomisk bæredygtig fremtid for lokalsamfundet. Projektet bidrager til at sikre, at der også i fremtiden er grundlag for at opretholde den unikke grønlandske tradition for bygdeliv. ”