Isbjerge
2 typer is
Der er to typer is i Grønland. Ferskvandsisfjelde som kælver ved gletsjerne og den is der dannes, når drivende isflager af forskellig størrelse og form af vind havstrømme presses sammen og dermed danner volde af opskruede isflager.
Når de store isbjerge kælver, holder alle øje. Et stort stykke is bryder fra, falder i vandet og sætter gang i en mindre tsunami af bølger og reaktioner.
Sermeq Kujalleq
Indlandsisen
Ca. 80 % af Grønland er dækket af Indlandsisen - verdens største gletsjer. Den dækker 1,8 millioner km2 og på det tykkeste sted er Indlandsisen 3500 m. Det er verdens eneste område dækket af is udenfor Antarktis.
Midt inde på Indlandsisen bliver den akkumulerede sne gradvist begravet og synker dybere og dybere ned i isdækket, hvor det høje tryk presser sneen sammen til gletsjer is. Omdannelsen sker i de øvre hundrede meter af isdækket.
Is kan dannes på to måder:
- ved frysning af vand
- ved sammenpresning af sne
På toppen af Indlandsisen er isens bevægelse langsom og går mest nedad gennem isdækket. Bevægelsen til siderne øges, jo længere man kommer ud imod isranden. Isens horisontale flydning opnår udenfor isstrømmen tophastigheder på 50-200 meter om året nær ved ligevægtslinjen, hvorefter bevægelsen falder til nær nul ved isranden.