Myter og overtro
Den videnskabelige forklaring
På latin kaldes nordlyset ’Aurora Borealis’. Den videnskabelige forklaring på nordlys er, at solens elektrisk ladede partikler møder molekyler og atomer i jordens atmosfære i cirka 100 kilometers højde. Dette møde resulterer i det utrolige fænomen, hvor ’gardiner’ i forskellige farver blafrer hen over himlen. Nordlys dannes, når elektrisk ladede partikler i 90 til 500 kilometers højde kastes ind i jordens magnetfelt med høj hastighed, drevet frem af solvinde. Det er kraftigst og hyppigst i forbindelse med magnetiske storme forårsaget af vulkan-lignende udbrud på Solen.
Det kræver tålmodig at gå på jagt efter nordlys, da klar himmel ikke altid er nok. Mængden af nordlys afhænger også af solareksplosioner, og det varierer meget, hvor tydeligt lyset kan ses og i hvilken form og farver.
Den ideelle årstid for nordlys
Hvor er det bedst at opleve nordlys?
Man kan opleve nordlys i hele Grønland, men jo længere nord på du rejser, jo bedre. Kangerlussuaq er et af de bedste steder i verden at se nordlys. Her er der arktisk fastlandsklima og vejret er stabilt med klar himmel. De fleste rejsende til Grønland lander faktisk i Kangerlussuaq, hvor nordlyset virkelig kommer til sin ret, så her har du alle muligheder. I nærheden af Kangerlussuaq ligger tilmed en amerikansk videnskabelig station, ’Kellyville’, hvor der forskes i nordlys.
Nordlys kan som sagt kun ses på mørke og klare aftener og det kan stærkt anbefales, at du begiver dig væk fra kunstigt lys, for at få den fulde oplevelse af lysets blafren. Tager du uden for byen er mørket tættere, og nordlyset fremstår dermed klarere på himlen.